Over Joseph

Joseph’s verhaal

10 september 1980
speen
Geboren in Raamsdonksveer
1992
school
Havo
1997
hoed
Hbo-studie Hogere informatica
2001
computer
Een van NL jongste IT-ingenieurs
2003
huis
Start eigen IT-onderneming
2004
vliegtuig
Op zakenreis naar Marokko
speen
10 september 1980
Geboren in Raamsdonkveer
basisschool
1992
Havo
afstuderen
1997
Hbo-studie Hogere informatica
computer
2001
Een van NL jongste IT-ingenieurs
school
2003
Start eigen IT-onderneming
vliegtuig
2004
Op zakenreis naar Marokko

Dan gaat het mis...

Op donderdag 23 december 2004 gebeurt er iets dat het jonge, comfortabele leven van Joseph Oubelkas drastisch verandert. Zijn zakenreis naar Marokko eindigt in een drama. Wanneer hij op de een na laatste dag van zijn verblijf op het terrein van een zakenrelatie aankomt, ziet hij tientallen schreeuwende, gewapende mannen in uniform rondrennen. Nietsvermoedend neemt Joseph poolshoogte; er zijn net 2 busjes met bijna 8000 kilo drugs aangetroffen. De destijds 24-jarige IT-ondernemer wordt aangehouden: onschuldig en niet wetend wat hem overkomt. Enkele maanden later hoort hij 10 jaar celstraf voor drugssmokkel tegen zich eisen. Zijn wereld stort in.

Medemenselijkheid

Gesteund door zijn moeder, familie, vrienden en kennissen is Joseph langzaam maar zeker in staat het beste te maken van zijn onterechte opsluiting en het harde gevangenisleven. Hij neemt zijn moeders raad ter harte: “Focus, neem verantwoordelijkheid, bepaal doelen en bereik ze, maar je moet het zelf doen.” Joseph’s inlevingsvermogen en medemenselijkheid blijken vreedzame wapens in zijn strijd te overleven. Hij raakt bevriend met gevangenen en bewaarders. Hij leest, leert, sport, onderwijst en onderneemt. Ondanks de fouten in het vonnis en de conclusie van het ministerie van Buitenlandse Zaken dat er geen bewijs is, zit hij van december 2004 tot juni 2009 vast.

“Sommigen bleven de hele dag op bed liggen, aten niet meer, werden broodmager. Dan ga je het verliezen. Ik dacht: Ho, wacht even. Ik heb mezelf iets beloofd. Ze kunnen mijn lichaam opsluiten, van mijn geest blijven ze af. Dat bepaal ik: 100%.”

Eindelijk vrij!

Dan wordt het woensdag 17 juni 2009: de dag van zijn vrijlating. Joseph belandt bij thuiskomst in een warm bad. Met familie en vrienden maakt hij van elke dag een feest. Na maanden van blijdschap, opluchting en plezier krijgt Joseph een terugslag. Hij zit zonder werk. Zijn toenmalige vriendin heeft iemand anders. Hij worstelt met nachtmerries en een wereld die al snel verwacht dat hij zijn leven weer oppakt. De druk is groot. Weer is daar de liefdevolle kring van familie en vrienden die hem steunt. Joseph herpakt zich, ontmoet zijn huidige liefde en besluit zijn ervaringen in een boek vast te leggen. Het begin van zijn weg terug naar een mooi leven.

 "Ik heb na een jaar thuis zijn zelfs even heimwee gehad naar het gevangenisleven in Marokko. Dan moest ik de survival skills, die ik had opgedaan in de gevangenis, hier in het vrije leven op mezelf toepassen.”

Hoe gaat het nu?

Heel goed! Uit zijn jarenlange, onterechte gevangenschap zijn de bestseller 400 brieven van mijn moeder (2011) en het vervolg Gezondheid Liefde Vrijheid (2014) voortgekomen. Sindsdien reist Joseph vanuit zijn thuisbasis in Maastricht heel Nederland door en de wereld over om te vertellen wat hij meegemaakt en geleerd heeft. Hoe hij zijn ervaringen in zijn leven verweven heeft. Via zijn boeken en lezingen wil hij zoveel mogelijk andere mensen vooruit helpen. Joseph staat met beide benen vol in het nu. Hij laat het leven komen zoals het komt en geniet samen met zijn vriendin, zoontje, zijn moeder, familie en vrienden van het moment. Joseph leeft nu de droom die hij in gevangenschap had.

"Mijn kind, je laat een spoor achter van moed, levensvreugde, onschuld en goedheid…"